Adriaan is 33 jaar oud en inmiddels 21 jaar getransplanteerd. Hij vertegenwoordigt België van 17 tot 24 augustus op de World Transplant Games in Dresden, Duitsland. Zijn behandelend arts, dr. Wim Terryn, en het verpleegkundig team van het JYZ, waar Adriaan al jarenlang wordt opgevolgd, zijn z‘n grootste supporters. Want een nieuwe nier biedt mensen een nieuw leven en daarom is bewustwording rond niertransplantatie zo belangrijk.
Sport als drijfveer én medicijn
Door aangeboren nierafwijkingen onderging hij op 12-jarige leeftijd een niertransplantatie. Zijn leven ziet er sindsdien wel wat anders uit. Hij moet dagelijks verschillende medicatie innemen en moet geregeld op controle. Toch bleef hij niet bij de pakken zitten en koos hij voor een sportief leven. Hij was jarenlang een fervente volleyballer, maar nu focust hij zich voornamelijk op lopen, fietsen en naar de fitness gaan. Daarnaast werkt hij in de Colruyt. Tweemaandelijks komt hij op controle bij nefroloog dr. Wim Terryn, met wie hij na al die jaren een intense band heeft opgebouwd.
Dr. Terryn: "Adriaan is een inspiratie voor velen. Zijn vastberadenheid en positieve instelling laten zien wat mogelijk is na een transplantatie. Ik heb diep respect voor patiënten die met moed hun leven opnieuw oppakken."
De dienst nefrologie van Jan Yperman heeft Adriaan altijd gesteund in zijn sportieve ambities. De artsen en verpleegkundigen kennen hem door en door en zijn trots op zijn prestaties. Ze willen hem aanmoedigen en laten zien hoe belangrijk het is om een actieve levensstijl te behouden na een transplantatie.
Op weg naar Dresden
Door deel te nemen aan de World Transplant Games wil Adriaan het belang van sport voor getransplanteerden benadrukken. “Ik wil tonen wat mogelijk is na een transplantatie, anderen motiveren om te bewegen, én ook laten zien hoe belangrijk donoren zijn,” zegt Adriaan.
Hoewel hij pas in december 2024 besloot om deel te nemen, traint hij intussen intensief mede dankzij de begeleiding van Transplantoux. Adriaan neemt deel aan vier disciplines: het tijdrijden op de fiets (10 km), de wegrit (30 km), de 100 meter sprint in atletiek en het verspringen.
Daarnaast twijfelt hij om ook deel te nemen aan het voetbal, als ze genoeg deelnemers kunnen ronselen. “Wat mij echt opviel? Veel Belgen nemen deel aan het fietsen. België mag dan wel klein zijn, we zijn echt wel een groot fietsland”. Zijn persoonlijk traject kan je volgen op Instagram en Strava.
Met dit persbericht wil het Jan Yperman Ziekenhuis niet alleen Adriaans verhaal delen, maar ook het cruciale belang van orgaandonatie onder de aandacht brengen. Elke donor redt niet alleen levens, het kan mensen ook extra motiveren om iets van het leven te maken en ambitieus te zijn. Adriaan is 21 jaar na zijn transplantatie eigenlijk perfect gezond en leidt een normaal (sportief) leven.