ROESELARE: "Samen voor een veilige stad"

Ingediend door Stefaan op wo, 24/04/2024 - 18:11

Deze week krijgt elke inwoner een brochure rond veiligheid in de brievenbus. In deze brochure laat de Stad je kennismaken met de werking en de inspanningen van onze veiligheidsdiensten. Je vindt er ook tal van handige tips en weetjes in terug. Het veiligheidsmagazine toont bovendien hoe de veiligheidsdiensten vaak heel nauw samenwerken.

Samenwerking tussen alle diensten
De Stad zet via een driesporenbeleid in op veiligheid: preventie, sensibilisering en waar nodig handhaving en sanctionering. Dat is een werk van lange adem en met heel wat spelers. De nationale veiligheidsmonitor is een belangrijke steekproef als het over het veiligheidsgevoel en de politiewerking gaat. En als we even inzoomen op Roeselare, scoren we goed. Meer dan 70% van de Roeselarenaars is tevreden over het werk van de lokale politie. Tegenwoordig werken politie, gemeenschapswachten en straathoekwerkers hard samen. Ze werken allemaal vanuit hun expertise om problemen snel te detecteren en aan te pakken. De Stad blijft verder investeren in veiligheid. Met de zomer in aantocht wordt ook de aanwezigheid  van veiligheidsdiensten versterkt om overlast tegen te gaan. De politiediensten worden daarom aangevuld met een team private bewaking in het centrum van de stad. Op dit ogenblik worden bovendien 2 extra inspecteurs aangeworven voor de politiepost Roeselare, specifiek in het kader van overlastbestrijding.

Verdubbeling aantal camera’s in 5 jaar
Camera’s zijn een goed hulpmiddel om de politie te ondersteunen. Daarom staan op strategische plaatsen vaste en beweegbare camera’s. Er werd de laatste jaren sterk geïnvesteerd in het cameranetwerk van politiezone RIHO, en dat zie je. In Roeselare zorgen in totaal 194 camera’s (inclusief de verwachte realisaties in 2024) voor extra controle. Dat is een verdubbeling tegenover 5 jaar geleden.
In 2023 registreerden de camera’s 1.301 feiten (Roeselare, Izegem, Hooglede). Ook tijdens drukke evenementen met grote mensenmassa’s houden ze een oogje in het zeil om de veiligheid te bewaken.

De uitbreiding van het aantal camera’s en het vergroten van het dekkingsgebied leidt er toe dat de dienst camerabewaking vaker geconsulteerd wordt, interventies initieert of ondersteunt: we zien door de jaren heen een stijgende tendens. De toepassing van het cameratoezicht is ook verschoven van een reactieve naar een real-time-reactie op de beelden. In 2023 gaat het in 51% van de registraties om real-time-acties.

Het aantal opzoekingen dat een positief resultaat bijdraagt tot verder onderzoek/bewijsvoering in verband met een misdrijf is de afgelopen jaren sterk gestegen.  Zo werden in 2023 in 495 dossiers (77% van het aantal opzoekingen) bruikbare beelden aangeleverd. Dat is te verklaren door de blijvende investering in het aantal camera’s, up-to-date-technologie en de uitbouw van het stedelijk cameraschild.

Burgemeester Kris Declercq: "Ondanks de vele uitdagingen engageren we ons verder voor een stad waarin de Roeselarenaar tevreden blijft over het vele werk dat gaat in het creëren van een stad waarin iedereen zich veilig voelt. De investering in camera’s moet ervoor zorgen dat we sneller kunnen inspelen op zaken op het terrein. De verscherpte controle op het Stationsplein werpt haar vruchten af, zo blijkt uit de cijfers. Fysiek blauw op straat en digitale patrouilles vullen elkaar aan."

Overlastaanpak werpt vruchten af
Samenleven in een groeiende stad is niet altijd makkelijk. Met meerdere diensten kiezen we voor een preventief beleid en een nauw opvolgende aanpak van overlastmeldingen. De instelling van een alcoholverbod op het Stationsplein en de Munt leidde tot een duidelijke vermindering van het aantal overlastfeiten. De aanwezigheid van politie, inclusief hondenpatrouilles en gemeenschapswachten, werd versterkt in de binnenstad. Ze werd verder aangevuld met de gerichte inzet van private bewakingsagenten. Ook tijdens evenementen staan deze diensten paraat.

Korpschef Curd Neyrinck: "We zien een toenemende groep maatschappelijk kwetsbaren met een verslavingsproblematiek, mentale problemen, dakloosheid, … Samen met het Welzijnshuis, de gemeenschapswachten en een versterkt team van straathoekwerkers worden deze mensen begeleid. Dat is vaak een werk van lange adem waarbij vele problematieken samenlopen. Sinds 2022 kunnen in onze stad wagens in beslag genomen worden bij zogenaamd patsergedrag, onaangepast rijgedrag en overdreven geluidshinder.
Er zijn regelmatig gerichte controles op nachtwinkels en specifieke handelszaken, waarvoor ook de regelgeving met betrekking tot de uitbating werd versterkt binnen de bestuurlijke handhaving. Zo dienen nachtwinkels voortaan om 2 uur te sluiten, is een uitbatingsvergunning verplicht en geldt er buiten de horeca een verbod op alcoholverkoop in de zomermaanden.
Eind april 2023 werd het Veiligheidspunt in het Stationsgebouw in gebruik genomen. Vanuit deze locatie, vlakbij de politiepost even verderop in het station, wordt een extra oogje in het zeil gehouden door de diverse veiligheidsdiensten en de private bewakingsverantwoordelijken.
Onze opdracht is misdrijven registeren. Meer nog, onze doelstelling is om misdrijven op te helderen. Daarom herhalen wij steeds onze oproep om verdachte zaken meteen te melden via het nummer 101. De medewerking van elke burger is hierbij essentieel."

Blijvend investeren in de stationsomgeving
De stationsomgeving krijgt naast een heropfrissing en vergroening ook extra aandacht vanuit de veiligheidsdiensten. Het is immers een van de drukste punten van de stad, waar verhoogd op ingezet wordt. Die inzet werpt zijn vruchten af en dat zien we in de daling van het aantal overlastincidenten en gerechtelijke feiten. De stationsomgeving blijft met haar grote concentratie aan fietsen wel bijzonder gevoelig voor fietsdiefstal, het vaakst voorkomende feit in de omgeving. Er wordt dan ook blijvend ingezet op preventie via fietsregistratie en gebruik van goede sloten.

Zwerfvuil, snelheid en overlast sanctioneren
De Stad Roeselare was in 2009 een van de eersten om de mogelijkheid van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) toe te passen. Daarmee heeft de Stad een instrument in handen om het politiereglement te handhaven. Ondertussen is het toepassingsgebied GAS veel ruimer geworden. Denk aan overtredingen rond stilstaan en parkeren, autoluwe en autovrije zones, maar ook beperkte snelheidsovertredingen.  Eerder onderzoek wees uit dat de Roeselarenaar zich voornamelijk ergert aan snelheidsovertredingen, zwerfvuil en overlast.  Daarom werd de voorbije periode extra ingezet op de handhaving daarvan. In 2023 werden 13.550 overtredingen administratief afgehandeld. 86% van de overtredingen komt voort uit verkeersovertredingen. Daarbij is handhaving een van de strategieën om verkeersoverlast aan te pakken en de verkeersveiligheid te verhogen.

Inzetten op verkeersveiligheid blijven we verder doe via het 10-puntenplan van de politiezone:

1.       Snelheid (zone 30, schoolomgeving, fietsstraat)

2.      Alcohol en drugs in het verkeer

3.      Gebruik gsm als bestuurder van een wagen

4.     Veiligheidssystemen voertuig (veiligheidsgordel en kinderbeveiligingssysteem)

5.      Parkeren

6.      Zwaar vervoer

7.      Fietsstraten

8.      Technische eisen

9.      Verlichting fietsers

10.   Andere inbreuken (verzekering, inschrijving en andere)

Ook de aanpak van sluikstort en de inzet op netheid is zichtbaar in deze cijfers. Dat de pakkans voor vervuilers hoog is zien we in de verdere stijging van het aantal vaststellingen voor openbaar domein (985 in 2023) met boetes tot € 350.

Gemeenschapsdienst als alternatieve maatregel
Voor de uitvoering van de gemeenschapsdienst als alternatieve maatregel wordt beroep gedaan op Halte R. Zowel Roeselare, Izegem als Hooglede kan gebruik maken van hun expertise rond omkadering en aanbod aan diverse werkvloeren. Momenteel benut enkel Roeselare deze mogelijkheid actief.

Het betreft voornamelijk dossiers rond netheid (sluikstorten) en overtredingen op het alcoholverbod in de stationsomgeving, Jules Lagaelaan en De Munt.

Meersporig drugbeleid
Ook de strijd tegen drugs blijft een topprioriteit. Stad en politie zetten in op een meersporig integraal drugsbeleid. Onze politie beschikt over een uitgebreid rechercheteam om de nultolerantie nauw op te volgen en drugsverspreiders op te sporen, met succesvolle gerechtelijke resultaten. We blijven waakzaam voor nieuwe drugsvormen zoals flakka. Door het alert en doortastend optreden van onze politiediensten, eind 2022 al, volgden eind vorig jaar al de eerste arrestaties en veroordelingen.

Slimmer dan cybercriminelen
"We werken aan bewustwording rond cybercrime en blijven preventieve maatregelen nemen. Zo kan je via De Slimste Cybermens #VANRSL een gratis quiz aanvragen en organiseert de politiezone RIHO cyberpreventie op school. Verdween er geld van je rekening, werd je computer gehackt, kocht je goederen die niet blijken te bestaan, en ben je dus het slachtoffer van internetfraude? Doe dan meteen aangifte bij de politie."

Wie nog niet helemaal mee is met de digitale sneltrein, kan terecht bij de verschillende Digipunten. Die vind je onder andere in ARhus en in de verschillende dienstencentra. De vrijwilligers helpen iedereen gratis en zonder afspraak. Ook zij zetten in op veilig online surfen. Ze besteden extra aandacht aan het leren herkennen van phishingberichten en andere vormen van cybercriminaliteit.

Veiligheidsdag op zondag 15 september
Na het succes van vorig jaar bundelen de Stad, de gemeenschapswachten, brandweerpost Roeselare en politiepost Roeselare opnieuw de krachten voor de organisatie van een Veiligheidsdag. Dit jaar staat het thema ‘veilig verkeer’ centraal. 

Geschreven door
Mandelnieuws/ Foto Charlotte Degezelle