ROESELARE: VIVES-studenten gaan voedselverspilling tegen met duurzaam kook- en inspiratieboek

Ingediend door Stefaan op do, 04/12/2025 - 08:00

Zes laatstejaarsstudenten aan Hogeschool VIVES in Roeselare lanceren deze maand Oud Brood, Nieuw Leven: een creatief en duurzaam boek dat laat zien hoe jij oud brood een tweede leven kan geven. Met recepten, weetjes en praktische tips willen ze consumenten inspireren om minder voedsel te verspillen. Het boek verscheen in november en is online, maar ook op de kerstmarkt van Roeselare verkrijgbaar.
Voedselverspilling blijft een groeiend probleem in België: jaarlijks belanden tonnen perfect eetbaar voedsel in de vuilnisbak, met brood als koploper. VILT, het Vlaams Infocentrum voor Land- en Tuinbouw, meldt dat in Vlaanderen alleen al jaarlijks 36.990 ton brood verloren gaat, wat overeenkomt met zo’n 46 miljoen broden. Met Oud Brood, Nieuw Leven tonen zes laatstejaarsstudenten aan Hogeschool VIVES in Roeselare hoe eenvoudig en verrassend lekker het kan zijn om oud brood opnieuw te gebruiken, zodat het een verdiende tweede kans krijgt.

Over Oud Brood, Nieuw Leven
Het boek bundelt zowel klassieke recepten -– zoals  wentelteefjes, broodpudding en tiramisu -–  als praktische bewaartips, verrassende weetjes, een vleugje geschiedenis en zelfs richtlijnen over welke dieren wel of geen brood mogen eten. Door de ludieke schrijfwijze, korte hoofdstukken en  talloze illustraties is het boek geschikt voor jong en oud, en leest het trouwens heel vlot. .  
Dit project ontstond als schoolopdracht, maar groeide al snel uit tot een volwaardige studentenonderneming. De studenten combineerden hun eigen kennis met die van bakkers en broodkenners om te tonen dat oud brood geen afval is, maar een grondstof vol mogelijkheden.
Over Oud Brood, Nieuw Leven
De studenten achter Oud Brood, Nieuw Leven vormen een studentenonderneming binnen Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) in het kader van het laatste jaar van hun hogeschoolopleiding. Mara Van der Mast (Kuurne, Dierenzorg), Korneel Demuynck (Izegem, Agro-industrie), Kaat Willems (Baal, Dierenzorg), Emile Declercq (Deerlijk, Agro-industrie), Yari Merlier (Anzegem, Groenmanagement) en Lore Buyze (Zwevegem, Dierenzorg) bundelden hun uiteenlopende achtergronden om samen een toegankelijk en duurzaam broodboek te creëren dat zich richt Ze richten zich op duurzaamheid en bewust consumeren. Met hun project willen ze jong en oud inspireren om anders om te gaan met voedsel en verspilling terug te dringen. 
 

Geschreven door
Mandelnieuws/ Foto RV