De plek kent een rijke geschiedenis. In de negentiende eeuw stond hier de textielfabriek en weverij Moerman Frères en later kwamen er schoolgebouwen voor het KTA. In 2010 verdwenen die gebouwen en bleef er een parking over. Vijftien jaar later staan we in het midden van een stadspark, als nieuwe groene long van Roeselare.
Innovatief park als plek van verbinding
Het Moermanpark is niet zomaar een park, met gras en zitbanken. Het is een ambitieus antwoord op de stedelijke uitdagingen van vandaag: hitte, droogte, mogelijke wateroverlast en sociale eenzaamheid.
Het park is er voor iedereen: jonge gezinnen, ouderen, studenten, sportievelingen, dagdromers. Er zijn wandelpaden, een avontuurlijk speelplein, ledverlichting, zitplekken om te genieten én aandacht voor sociale controle.
Koelteplek in een bruisende stad
Het kan erg warm aanvoelen in het centrum van de stad. Het Moermanpark biedt verkoeling met 130 extra bomen, graszones en open wadi’s. Een aangename plek met schaduw en koelte, in een stad die vaak bruist van de gezelligheid en een warme sfeer.
De omliggende straten Teerlingstraat en Kleine-Bassinstraat maken als nieuwe woonerven mee deel uit van deze groenere omgeving.
Het Moermanpark werd gerealiseerd in samenwerking met Omgeving en VK Architects. Het project kostte 3.2 miljoen euro, waarvan 425.000 euro gefinancierd werd door de Vlaamse Overheid.
Reacties
Burgemeester Kris Declercq: "Het Moermanpark toont dat publieke ruimte kan verbinden, verkoelen, inspireren én beschermen. Hier kan de stad ademen. Wat we vandaag zien, is het resultaat van visie, samenwerking en durf. Het park is er voor alle Roeselaarnaars. "
Schepen Nathalie Muylle: "We hebben hier de asfaltvlakte letterlijk opengebroken. Waar vroeger muren stonden, staan nu bomen. Waar beton lag, groeit nu gras. Waar water ondergronds verdween, loopt het nu zichtbaar tussen bloemen en stapstenen. Wat vroeger stil en gesloten was, is vandaag open en levendig. "