Kaasrestjes. Jarenlang een restproduct bij zuivelboerderijen, maar dankzij zes studenten agro- en biotechnologie van Hogeschool VIVES sinds kort de basis voor een culinaire innovatie. Met hun concept From’Up transformeren de studenten kaasrestjes tot ambachtelijke kaasballetjes.
Voedselverspilling tegengaan
Zuivelboerderijen houden wekelijks kleine resten kaas over wanneer grote stukken worden versneden. Dat ontdekten studenten agro- en biotechnologie van Hogeschool VIVES Lieselot (Harelbeke), Jani (Brugge), Zoë (Aalter), Jore (Sint-Niklaas), Victor (Lo-Reninge) en Fay (Zerkegem). “De restjes zijn perfect eetbaar, maar vinden moeilijk hun weg naar de consument”, zegt Victor. “Met From’Up geven we die reststroom een tweede leven.”
De kaas wordt zorgvuldig verwerkt tot een smeuïge kaasvulling, die tot balletjes wordt gerold met een knapperig laagje. De studenten ontwikkelden zes verschillende smaken, op basis van zes kaassoorten van drie zuivelboerderijen. Uiterlijk zijn de balletjes nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Dat voordeel gebruiken de studenten bewust voor een speels ‘jellybeaneffect’: consumenten weten nooit precies welke smaak ze te pakken hebben, wat van elke hap een verrassing maakt.
Niet alleen met hun productsamenstelling trekken de studenten de duurzame kaart. De verpakkingen zijn bovendien volledig recycleerbaar, en hun ambachtelijke productieproces verbruikt aanzienlijk minder energie dan een grootschalige industriële aanpak.
Hulp van lokale ondernemers voor productie
Voor de kaasresten konden de studenten rekenen op zuivelboerderijen De Keibol, Baliehof en Dupont. Bert Spenninck van De Keibol, tevens peter van het project, ondersteunt de studenten niet alleen met grondstoffen, maar ook met zijn ervaring in kwaliteitsbeheer en productie. Daarnaast hielp Pasta Maria uit Brugge de studenten aan een professionele keukenruimte, terwijl slagerij Tony en Katy uit Maldegem stockage en verkoopruimte ter beschikking stelde.
Meer dan 200 bestellingen: “Nu al een succes”
From’Up beleeft een goudgele start: de studenten registreerden al meer dan 250 bestellingen. “We kunnen nu al spreken van een succes”, zegt Jani. “Op dit moment hebben we ons limiet zo goed als bereikt en is de online verkoop tijdelijk afgesloten.”
From’Up is verkrijgbaar in een hapklare snackportie van zes stuks en een diepvriesportie van 24 stuks. De portie van 24 stuks is te koop bij slagerij Tony en Katy (Maldegem) en online via Instagram (@fromup.vives) en Facebook (From’Up). De snackportie van 6 stuks is exclusief verkrijgbaar op de kerstmarkt van het dierenasiel Blauwe Kruis Brugge (30 november, 13.00u–18.00u).
Bij aankoop van drie porties van 24 stuks, ongeacht het verkooppunt, ontvangt de klant een keukenhanddoek, gesponsord door weverij Belo Velvets uit Anzegem.