Van maandag 20 oktober t.e.m. zondag 26 oktober 2025 dompelen Vlaanderen en Brussel zich opnieuw onder in de Week van de Smaak: een jaarlijks evenement dat mensen verbindt rond smaak en eetcultuur en, sinds haar ontstaan, uitgroeide tot een vaste waarde op de kalender. Het thema van dit jaar, “(H)eerlijk van bij ons”, benadrukt de waarde van korte ketens en ambachtelijke productie met respect voor mens en natuur. De Provincie West-Vlaanderen is de drijvende kracht achter dit jaarlijkse initiatief dat dat mensen wil verbinden rond smaak en eetcultuur.
“De Week van de Smaak toont dat lekker en lokaal perfect samengaan,” zegt Jean de Bethune, gedeputeerde van de Provincie West-Vlaanderen.
“Wie kiest voor producten van dichtbij, kiest niet alleen voor kwaliteit, maar ook voor duurzaamheid en verbondenheid. Daar draait het om in deze week.”
Overal in Vlaanderen organiseren ondernemers, particulieren, scholen, verenigingen en lokale besturen activiteiten die de smaakbeleving centraal stellen: proeverijen, kookworkshops, smaakmarkten, smaakwandelingen en culinaire ontmoetingen. Lokale producenten zetten hun deuren open, scholen werken met streekproducten in inspirerende kookprojecten en inwoners nodigen elkaar uit voor gezellige tables d’hôtes.
Alle activiteiten zijn terug te vinden op http://www.weekvandesmaak.be.