Uit onvrede met het voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) staken artsen op maandag 7 juli. Ook in AZ Delta met campussen in Roeselare, Torhout en Menen waar naar verwachting ruim de helft van de artsen zal staken. Het ziekenhuis garandeert wel dat alle noodzakelijke en dringende zorg onverminderd doorgaat. “De veiligheid van onze patiënten blijft onze hoogste prioriteit,” zegt medisch directeur Luc Harlet. “We maakten goede afspraken om de continuïteit van de zorg te waarborgen, zeker voor dringende en noodzakelijke medische hulp. Zo blijft de dienst spoedgevallen open en gaan ook alle oncologische behandelingen door.”
Door de artsenstaking worden sommige raadplegingen en niet-dringende ingrepen op 7 juli uitgesteld of verplaatst. Patiënten van wie de afspraak wijzigt, worden persoonlijk gecontacteerd. Heb je een afspraak en neemt het ziekenhuis geen contact met je op? Dan gaat je consultatie of ingreep door zoals gepland. “We vermoeden dat iets meer dan de helft van onze artsen zal staken. De operatiezalen op onze campussen in Torhout, Menen en Brugsesteenweg sluiten, maar blijven uiteraard beschikbaar voor dringende ingrepen. Op campus Rumbeke sluit de helft van de operatiezalen. De rest wordt gebruikt voor geplande oncologische zorg en urgente ingrepen. Doordat de stakingsaanzegging ruim op voorhand werd aangekondigd is de impact op het aantal ingrepen dat moet worden uitgesteld beperkt. In het totaal werden ongeveer 60 niet-dringende ingrepen verplaatst.
Alternatieve actie
Hoe de staking concreet wordt ingevuld verschilt per dienst: soms is er enkel telefonische permanentie, soms worden consultaties verplaatst, ... De dienst fysische geneeskunde organiseert een alternatieve actie op 7 juli. Hun consultaties gaan gewoon door maar uit protest maken de artsen geen factuur op. “We kunnen niet akkoord gaan met de consequenties van de kaderwet en willen op een aangepaste manier actie voeren. Daarom maken we op 7 juli geen factuur en geven we pamfletten mee. Patiënten die onze prestaties wel appreciëren in tegenstelling tot de minister krijgen de mogelijkheid om een donatie te doen voor een goed doel, bijvoorbeeld de ALS-liga, in plaats van een ereloon te betalen”, verduidelijkt dr. Mathieu Maroy, diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie.