Zeven studenten agro- en biotechnologie van Hogeschool VIVES in Roeselare lanceren Greenella, de allereerste Belgische plantaardige spread van waterlinzen. Met het product willen de studenten consumenten laten kennismaken met een nieuwe, lokale eiwitbron die 90% minder water en land nodig heeft dan traditionele teelten.
Belgische primeur
Greenella is een groene, frisse spread op basis van kikkererwten die doet denken aan hummus, maar dan verrijkt met waterlinzen. Die klinken misschien minder bekend in de oren: in België werden ze nog niet eerder in voedingsproducten gebruikt. Greenella is daarmee een echte primeur op de Belgische markt.
Waterlinzen werden in februari 2025 officieel goedgekeurd als nieuw voedingsmiddel in de EU. “Het is een van de meest veelbelovende plantaardige ingrediënten van de toekomst. Waterlinzen groeien razendsnel, hebben een hoge voedingswaarde en zijn zeer duurzaam. Toch kende bijna niemand ze,” vertelt Sean Vandoorne, verantwoordelijke van Greenella. “Met Greenella willen we zowel het ingrediënt als de smaak toegankelijk maken. Zeker nu de vraag naar plantaardige spreads zo stijgt.”
Ontwikkeld in Food Innovation Pak
De studenten ontwikkelden hun recept met lokaal geteelde waterlinzen, die ze ontvingen van de azaleakwekerij van Hans Van De Steene en Kathleen De Buck in Maldegem. Met Greenella spelen ze in op de toenemende vraag naar gezonde, eiwitrijke en milieuvriendelijke voeding.
Dankzij de toevoeging van waterlinzen is Greenella niet alleen rijk aan plantaardige eiwitten en vezels, maar ook aan vitaminen en omega-3-vetzuren. “We zijn enorm trots dat we als studenten een volledig nieuw product konden ontwikkelen”, zegt Jana. “In het Food Innovation Park konden we onze recepten testen, analyseren en optimaliseren.” Voorafgaand aan het testen en optimaliseren van het product spendeerden de studenten veel tijd in research naar waterlinzen, hun voedingswaarde en mogelijke toepassingen in voeding.
Greenella werd ontwikkeld door zeven studenten agro- en biotechnologie aan Hogeschool VIVES, voor hun vak Project ondernemingszin: studenten dierenzorg Fran Decoene (Bredene), Lotte Geldhof (Oostende) en Ilana Declercq (Heestert), studenten agro-industrie Jana Vanhee (Oudenburg) en Ester Debuysere (Reningelst), student voedingstechnologie Sean Vandoorne (Kuurne) en student groenmanagement Niels Liessens (Boezinge).
Een potje Greenella van 200 gram kost € 4,50. Online bestellen kon tot en met 11 december: via Instagram (@greenella_be) of Facebook (Greenella) of rechtstreeks via het bestelformulier https://bit.ly/greenella-vives. De verkoop is intussen afgerond.