ROESELARE: "Een vlot en veilig verkeer in het centrum is een zorg van iedereen"

Ingediend door Stefaan op wo, 23/04/2025 - 08:00

Van 4 november tot 6 december 2024 konden inwoners en bezoekers van Roeselare hun mening geven via een stadsbrede online bevraging. De vragen gingen over hoe mensen zich verplaatsen naar en in het centrum, zowel te voet, met de fiets, auto of het openbaar vervoer. Deelnemers konden ook straten aanduiden waar zij verbeterpunten zien. De bevraging was een succes: maar liefst 4148 mensen vulden ze in, waaronder ook 559 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar. Zij dachten mee via een bevraging op kindermaat.

Stadsbrede online bevraging
Wie nam deel?

3589 mensen hebben de vragenlijst ingevuld, waaronder 3058 Roeselarenaars.
478 deelnemers zijn tussen 12 en 18 jaar.
Ongeveer evenveel mannen als vrouwen
630 van hen wonen in het centrum, de anderen wonen verspreid over de deelgemeenten.
Respondenten zijn multimodaal en wisselen doorgaans vaak van vervoersmiddel.
Voetgangers en fietsers vinden het allebei te druk in het centrum
Mensen die vaak te voet op pad zijn, antwoorden overwegend positief over wandelen in het centrum. Opmerkingen gaan hier over de staat van de sommige voetpaden die moeilijk bewandelbaar zijn bij slecht weer.

Fietsers ervaren hun verplaatsingen dan weer eerder neutraal. Voor jongeren is de fiets het belangrijkste vervoersmiddel, de helft gebruikt meestal een fiets in het centrum. Fietsers vragen meer fietsenstallingen. Men vindt dat er meer en bredere fietspaden nodig zijn. Ook het tweerichtingsverkeer voor fietsers in eenrichtingsstraten komt veel aan bod omdat men de ruimte en zichtbaarheid te beperkt vindt of omdat het net niet toegelaten is in bepaalde straten.

Zowel voetgangers als fietsers geven aan dat er op sommige momenten te veel auto’s in het centrum rijden om echt aangenaam en veilig te kunnen wandelen of fietsen.

Autobestuurders ervaren te veel file. Bijna 1 op 5 respondenten gaat meestal met de auto naar het centrum.

Als we naar de verkeersdrukte kijken, geven ruim 40% van de autobestuurders die een knelpunt aanduiden in het centrum aan dat het soms te druk is in de stad. De respondenten willen dat het centrum vlot bereikbaar blijft met de auto vanuit de verschillende wijken. De meningen over ondergrondse parkeergarages zijn verdeeld. Sommigen vinden dat de Parking De Munt niet goed bereikbaar is. Het gebruik van de parkings wordt wel als gemakkelijk, goedkoop en dichtbij de winkels ervaren

Ooststraat, Noordstraat en Zuidstraat
Op de vraag welke straat in het centrum men als knelpunt ziet, zijn de vaakst vermelde straten de Ooststraat, Noordstraat en Zuidstraat. Dit geldt zowel voor voetgangers, fietsers als autobestuurders. Weggebruikers geven aan dat het in de Ooststraat druk is en dat er te weinig ruimte is. De opmerking dat er te vaak moeizaam verkeer is, komt ook bij andere straten terug (Noordstraat, Zuidstraat, Meensesteenweg, …). Enkele specifieke meldingen gaan over te veel fietsers en steppers op het voetpad (Noordstraat), er wordt te weinig gestopt aan het zebrapad (Zuidstraat) en auto’s rijden te snel (Meensesteenweg). Ook voor het Stationsplein hebben veel respondenten suggesties over de combinatie met verschillende weggebruikers (voetgangers, steppers, fietsers).

Openbaar vervoer scoort gemiddeld, bereikbaarheid van het station kan beter
Het gebruik van openbaar vervoer ligt bij de deelnemers niet hoog. 85% van de volwassen respondenten stapt nooit op een bus of trein. 24% van de jongeren neemt wel eens de bus. De tevredenheid is niet uitgesproken negatief of positief. Er is de vraag naar de terugkeer van sommige oude stadsbussen, die naar aanleiding van een herstructurering van De Lijn zijn weggevallen. Het treinstation in Roeselare wordt algemeen als vrij goed bereikbaar bevonden, al vinden sommige respondenten het met de auto te weinig toegankelijk.

Tot slot was er de vraag van welk stadscentrum dromen de deelnemers?
Jongeren dromen van een stadscentrum waar het veilig is, er meer groen is, je veilig kan fietsen, er minder auto’s rijden en je veilig kan wandelen. Volwassenen hebben gelijkaardige wensen. Ze dromen van een stadscentrum waar er minder auto’s rijden, je vlot kan verplaatsen, goedkoop kan parkeren, je veilig kan fietsen en er meer groen is.

Kinderbevraging in vijfde en zesde leerjaar
Onder de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar, zitten ook kinderen die al zelfstandig naar school, de jeugdbeweging of sportclub wandelen of fietsen. Om ook hun ervaringen te kennen, stuurden we jobstudenten met een vragenlijst naar 559 leerlingen.

Hun favoriete vervoersmiddel is de fiets.
43% gaat meestal met de fiets naar school.
57% mag van de ouders nooit alleen met de fiets naar het centrum, omdat het te gevaarlijk zou zijn of de kinderen nog te jong zijn.
38% van de deelnemers wordt meestal met de wagen naar school gebracht.
Welk advies geven de kinderen aan het stadsbestuur?
Kinderen willen graag meer fietspaden en fietsstraten, duidelijke oversteekplaatsen met verkeerslichten en meer snelheidscontroles.

Verder werken op de resultaten met inwoners
De resultaten van deze bevragingen worden toegelicht aan de gemengde gemeenteraadscommissie. Daarna gaan we verder in het participatieproces en nemen we opnieuw heel wat Roeselarenaren mee. Onder begeleiding van mobiliteitsexperts en procesbegeleiders van Mint en Billie Bonkers vinden er zes focusgroepen plaats met jongeren, senioren, handelaars, het onderwijsveld, mensen uit de zorgsector en mensen in een kwetsbare situatie. Met hen gaan we dieper in op het mobiliteitsvraagstuk met focus op knelpunten en verwachtingen van die doelgroep. De deelnemers bouwen verder op de resultaten uit de online bevraging. Na de interviews organiseert de Stad een  burgerraad met loting. De burgerraad bestaat uit 75 uitgelote inwoners die in het najaar zullen samenkomen en intensief met de Stad zullen werken aan een mobiliteitsvisie voor het centrum. Dit zal resulteren in een eindrapport met aanbevelingen voor het stadsbestuur. Een loting bepaalt wie er mag deelnemen. Eerst loten we in juni 5.000 (16+) inwoners uit het rijksregister. Zij krijgen een uitnodiging in de bus met de vraag of ze willen meedoen. Uit de reacties gebeurt een tweede trekking om tot 75 deelnemers te komen.  Aan de hand van lotingscriteria wordt een goeie mix van leeftijd, gezinssituatie, beroep, … bekomen als diverse en eerlijke afspiegeling van de bevolking.

www.participatie.roeselare.be/mobiliteitsstudie

 

Dit wordt voorgelegd op de gemengde commissie van dinsdag 22 april ter bespreking.

Geschreven door
Mandelnieuws