Sinaasappelschillen weggooien? Dat is verleden tijd dankzij VIVES-studenten

Ingediend door Stefaan op vr, 05/12/2025 - 08:00

Zeven VIVES-studenten richtten Ecopeel op om sinaasappelschillen uit de horeca een tweede leven te geven. Ze ontwikkelden geurpotjes waarin 21% van het product bestaat uit gedroogde sinaasappelreststromen, gecombineerd met rijst en etherische olie. Het team, De Ondernemings7, bestaat uit studenten met diverse achtergronden zoals dierenzorg, voedingstechnologie, landbouw en groenmanagement. Ondanks een moeizame start wist het team het project succesvol te laten groeien en zetten ze alles op alles tot eind december.

Hoe het begon
Wat kunnen we doen met sinaasappelschillen? De vraag die deze studenten zich stelden. In restaurants en sapbars is er heel veel afval van sinaasappelschillen. Dit vliegt zomaar de vuilnisbak in en daar moest verandering in komen. Ecopeel ontstaat.

Teamleden 
Gedelegeerde bestuurders Silke Vandorpe (Kortrijk) en Marie Roozendaal (Nazareth), studenten dierenzorg leiden dit project ondernemingszin. Financiële verantwoordelijken Céline Deboodt (Roeselare) en Taïssa Van Oyen (Deinze), studenten voedingstechnologie en dierenzorg nemen de boekhouding en verkoopsprijsberekeningen voor hun rekening. Technisch verantwoordelijken Bjorn Rebry (Ledegem) en Ruben Deprince (Houthulst), studenten groenmanagement en landbouw zorgden voor een optimaal productieproces en technische fiche. Het zevende lid van het team, Aron Deraedt (Wevelgem), student groenmanagement is commercieel verantwoordelijke en leidde het marktonderzoek en is verantwoordelijk voor marketing.
De VIVES-studenten noemen zichzelf dan ook De Ondernemings7 en richtten Ecopeel op.

Het product:

Na uitvoerig brainstormen kwam de Ondernemings7 uit op de oplossing. Hoe kan je de sinaasappelreststromen verwerken en nog belangrijker hoe maak je dit een groot aandeel van het product. Geurpotjes! Er bestaan geursprays, geurkaarsen, geurstokjes. Maar vanaf nu zijn er ook geurpotjes te verkrijgen, ideaal voor kleine ruimtes. Maar liefst 21% van het product bestaat uit de reststroom. Een glazen potje gevuld met rijst, verkleinde, gedroogde sinaasappelschillen en een aangename etherische olie, je moet er maar opkomen. “De eenvoud maakt ons product zo sterk” zegt Bjorn, technisch verantwoordelijke. Er zijn 2 geurvarianten: sinaasappel-grapefruit, sinaasappel-grapefruit-lemon. De verwerkte sinaasappelschillen komen van restaurant De Poldergeus (De Haan).

Verloop van het project
Hoe moeilijker de start verliep van het project, des te meer vordering er gemaakt werd. De Ondernemings7 maakte een grote inhaalbeweging en heeft alle moeilijkheden omgezet tot opportuniteiten. Uiteraard zijn ze van plan om deze goede trend verder te zetten. Eind december loopt het project Ondernemingszin af. Tot dan zijn de studenten van plan om alles op alles te zetten om zoveel mogelijk te verkopen.

Ideaal kerstcadeau
Naast een geurpotje zijn er ook navulzakjes ter beschikking. Met een potje (€4,5) en een zakje (€ 7,5) geniet je voor € 12 minimum 2 maanden van een heerlijke geur. En dit ideale kerstcadeau is dichterbij dan je denkt. Op 14 en 21 december staat De Ondernemings7 met Ecopeel op de kerstmarkt van Roeselare. Ideaal voor de aankomende feestdagen dus. Kom zeker eens langs! Heb je geen mogelijkheid om te passeren? Contacteer de studenten zelf met onderstaande contactgegevens!
 

Geschreven door
Mandelnieuws