Maselis

Wat begon als een schoolproject is uitgegroeid tot een boek. In 'Wij maakten een oorlog mee' vertellen vijftig getuigen over hun kindertijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. "We dachten dat het een spelletje was", vertelt Gerard.

'Wij maakten de oorlog mee. Verhalen van bij ons uit de Tweede Wereldoorlog.' Zo heet het nieuwe boek, uitgebracht door erfgoedcel TERF. Kurt Himpe (N-VA), schepen van Cultuur in Izegem, legt uit waarom het een belangrijk boek is. "In de stortvloed van publicaties over de Groote Oorlog is een boek over de Tweede Wereldoorlog misschien een beetje vreemd", verklaart hij. "En toch is het van onschatbare waarde. Wie zit niet geboeid te luisteren als grootvader of grootmoeder vertelt over de oorlog?"

Schoolproject

Het idee startte eigenlijk bij de Izegemse middelbare scholen. De leerlingen kregen er de opdracht om WOII-getuigen te interviewen. Het bracht TERF op het idee om een bredere oproep te lanceren en al snel kregen ze meer reacties dan ze ooit hadden durven dromen. "We moesten er gewoon iets mee doen", vertelt Aline Verbeeck van TERF. "Het boek kostte anderhalf jaar intens werk. Meer dan 6.000 minuten interviews en 800 uur typwerk. En dat allemaal door een schare vrijwilligers die met hart en ziel hun schouders onder dit project hebben gezet." 'Wij maakten de oorlog mee' is een publicatie geworden met de kleine en persoonlijke verhalen uit onze streek.

Gestapo

Ook Remi Vanhaverbeke uit Dadizele komt aan het woord. Hij woonde tijdens de oorlog bij zijn nonkel. "Mijn broer werd opgepakt door de Gestapo", vertelt hij. "Hij is teruggekeerd, maar ik heb nooit geweten waarom hij opgesloten werd. Eén keer ben ik echt bang geweest: toen een vliegtuig op amper 500 meter van ons huis werd neergehaald. Ik herinner me ook nog hoe we af en toe chocolade toegestopt kregen van de Duitsers. Al moest je hen wel eerst wat leren kennen", knipoogt Remi.
Leona Santy woonde tijdens de oorlog samen met haar ouders en vier zussen in café De Nieuwe Straat in Roeselare. Zij vertelt over de Duitsers die vaak een pintje kwamen drinken. "En ze betaalden altijd", zegt ze daar meteen bij. "Het waren best eerlijke mensen. Als ze geen geld bij zich hadden, kwamen ze de dag erop met voedsel. Tijdens de bevrijding hebben we drie dagen lang gefeest in het café. Dat was een mooie tijd."

"Leuke periode"

Voor heel wat van de getuigen, toen acht, negen jaar, was de oorlog avontuur. Dat vertelt ook Gerard Tieghem. Hij woonde toen in Izegem. "De oorlog blijft me vooral bij als een leuke periode waarin we niet naar school hoefden", legt hij uit. "Ah, we hebben veel kattenkwaad uitgehaald. Zo 'ruimden' we eens alle telefoondraden op. Tot de politie aan de deur stond natuurlijk (lacht)." Na de oproep van TERF kwam er te veel reacties om ooit in een boek te verwerken en daarom zullen heel wat audiofragmenten binnenkort ook in de erfgoedbank terug te vinden zijn. Het boek kost 22,95 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel.