IZEGEM: Stad Izegem verdubbelt aantal slimme rattenvallen

Ingediend door Stefaan op wo, 10/07/2024 - 08:00

Vorig jaar investeerde de stad Izegem in vijf slimme rattenvallen. Sinds de ingebruikname van de vallen, kon de stad al meer dan 100 ratten vangen met het systeem. Door het succes komen er vijf extra vallen bij. De stad is verantwoordelijk voor de bestrijding van ratten op openbaar domein. Dat doet ze met vergif, klemmen en sinds vorig jaar ook met slimme rattenvallen. De slimme rattenvallen van SmarTrap vangen ratten op een gifvrije manier. “De slimme rattenvallen zijn een milieuvriendelijker alternatief voor rattengif. Rattengif kan immers gevaarlijk zijn voor mensen en andere dieren”, vertelt schepen van groenbeleid Caroline Maertens.

Om de ratten nog effectiever te kunnen bestrijden, is op locaties waar veel overlast is nood aan meer dan één slimme rattenval. Daarom verdubbelt de stad het aantal vallen. “Deze uitbreiding moet ervoor zorgen dat we de rattenpopulaite sneller kunnen terugdringen”, legt schepen Maertens uit. Naast de uitbreiding van de slimme vallen, wordt de rattenvanger nu wekelijks één dag bijgestaan door een collega. “Die kreeg daar uiteraard de nodige opleiding voor. Zo verruimen we de kennis en expertise binnen het team”, besluit de schepen.

Het stijgende aantal meldingen van rattenoverlast is onder andere te wijten aan de vele nutswerken en andere wegenwerken. Trillingen van werkzaamheden zorgen er namelijk voor dat ratten bovengronds actiever zijn. Die trend is ook elders in de regio zichtbaar. Dat bevestigt het Regionaal Rattenbestrijdingscomité, waar Izegem deel van uitmaakt.
 

Geschreven door
Mandelnieuws/ Foto Stad Izegem