BRUGGE: Zes nieuwe streekproducten en vijf producenten erkend door 100% West-Vlaams

Ingediend door Stefaan op za, 29/11/2025 - 08:00

Vijf gepassioneerde makers en zes streekproducten krijgen een erkenning van het label 100% West-Vlaams. De erkenningen onderstrepen de rijke culinaire traditie van West-Vlaanderen en benadrukken het vakmanschap en de toewijding van lokale producenten. Alle erkenningen werden bekrachtigd tijdens de laatste erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de Raad van bestuur van de West-Vlaamse hoeveproducten vzw (Inagro).

Vijf kersverse producenten
In Waregem staat De Nolf Bakery bekend als de artisanale koekjesbakkerij van Jan De Nolf en Joséphine Leterme, met een specialisatie in zowel zoete koekjes als hartige crackers. Ze werken met veel zorg en vakmanschap en gebruiken daarbij uitsluitend de beste Belgische ingrediënten. Denk aan lokale biologische bloem, eieren van kippen met vrije uitloop en verse boter. Alles wordt met de hand bereid en gebakken, wat hun producten een authentieke smaak geeft.

In het hart van Jabbeke, vlak bij het woonhuis en atelier van kunstenaar Constant Permeke, vind je Bakkerij Ryckeboer. Deze warme familiezaak ademt vakmanschap en streektrots. Al eind jaren ’80 creëerde bakker Wilfried Ryckeboer er een bijzonder koekje als eerbetoon aan Permeke dat tot op vandaag een vaste waarde is. De bakkerij blijft zo een herkenningspunt voor kwaliteit en traditie.

Rond de Zoutekreek in Oostende zoemen de bijen van imker Walter Jacobs, die een tiental bijenvolken onder zijn hoede heeft. Zijn bijenkasten staan verspreid over een boerderij in Polderdijk en in Kinderboerderij De Lange Schuur. Bezoekers kunnen er, na afspraak, de bijen van dichtbij observeren en de honing proeven. Zo ontdekken ze op een toegankelijke manier de fascinerende wereld van bijen en het belang van lokale honing.

Iets verder bij Frontautomaatje in Passendale bieden Marc en Sandra 24/7 een uitgebreid aanbod verse seizoensgroenten, aardappelen en kruiden aan. Hun automaat is een vaste stop voor liefhebbers van lokale, dagverse producten. Elk jaar kan je er ook als eerste terecht voor primeuraardappelen uit de regio. Die staan bekend als een echte lekkernij voor liefhebbers van nieuwe patatjes.

Tot slot kan je in de Westhoek terecht bij de Hoflandhoeve voor verse pudding, chocomousse, rijstpap en ijs, allemaal ambachtelijk bereid door boerin Ann-Sophie met melk van haar eigen koeien. In de zomer koop je deze lekkernijen in het hoevewinkeltje en geniet je op het rustige terras, terwijl kinderen zich uitleven op het educatieve speelplein. Het ijs is het hele jaar door verkrijgbaar via de automaat, en de andere zuivelproducten vind je in de lokale SPAR-winkel.

6 nieuwe streekproducten
Naast de drie producten van de gloednieuwe 100% West-Vlaams producenten, zaten ook enkele andere erkende producenten niet stil. Dat vertaalt zich in 3 extra toevoegingen aan de lijst van 100% West-Vlaams streekproducten waaronder het Brugs Swaentje van de Gilde van de Brugse Chocolatiers (Chocolaterie Sukerbuyc, Spegelaere en Dumon), Sorbet l’Heritage en Frisco l’Heritage van Goeste ijsatelier l’Heritage.

Label '100% West-Vlaams'
Producten met het label ‘100% West-Vlaams’ worden lokaal geteeld, gekweekt of op ambachtelijke wijze gemaakt met grondstoffen uit de streek. Je koopt ze rechtstreeks bij de producent. Het label is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met POM West-Vlaanderen, Inagro vzw, Westtoer en Unizo West-Vlaanderen

Geschreven door
Mandelnieuws