BRUGGE : Parket vraagt nu zelf vrijspraak in oplichtingszaak

KNOKKE-HEIST - Ongezien tafereel donderdag in de Brugse strafrechtbank. Het parket vroeg er zowaar de vrijspraak voor meesteroplichter Piet Van Haut (51) nadat die een Knokse vrouw 56.000 euro lichter zou hebben gemaakt met haar kredietkaart. “Ik zie geen objectief bewijs dat hij die kaart niet mocht gebruiken”, stelde de procureur.
In 2016 stapte een 55-jarige vrouw uit Knokke naar de politie. De zaakvoerster van een taverne in de badstad beweerde dat Piet Van Haut zonder haar toestemming liefst 56.000 euro had uitgegeven met een kredietkaart, die op haar naam stond maar waarvan ze naar eigen zeggen het bestaan niet afwist. Van Haut zou de kaart in 2009 in handen hebben gekregen toen hij nog kind aan huis was in haar zaak, die in 2011 op de fles ging. Hij gebruikte ze onder meer voor dure etentjes en luxereisjes naar Nice en Marbella.

Volgens de burgerlijke partij vervalste Van Haut bepaalde stukken om in 2010 een extra kredietkaart te verkrijgen bij de hoofdkaart, die op naam stond van het slachtoffer. Maar de raadkamer zag daarvoor geen bewijs en stelde Van Haut buiten vervolging voor schriftvervalsing. Ook van oplichting zag de raadkamer geen bewijs. Van Haut moest zich bijgevolg enkel verantwoorden voor misbruik van vertrouwen,

Meester De Smet verwees naar een brief die Van Haut naar het parket schreef na de klacht van haar cliënt. Daarin stelt hij dat het slachtoffer geen schuld trof, dat hij het was die het geld had uitgegeven en dat hij alles zou vergoeden. “Maar mijn cliënte heeft nog geen cent gezien. En dat terwijl meneer in de krant beweert dat hij een miljardair is.” Volgens Vermassen kan Van Haut de schuld niet betalen. “Hij is helemaal niet rijk. Die uitspraken bewijzen enkel dat mijn cliënt oerdom is”, pleitte hij.

Geschreven door
Mandelnieuws