IZEGEM: Erik Vantomme krijgt tweejaarlijkse prijs 'De Denker'

Ingediend door Stefaan op zo, 04/12/2022 - 08:30

Zaterdagavond werd op het stadhuis van Izegem de uitreiking gehouden van de tweejaarlijkse prijs 'De Denker' van Cultureel genootschap De Denker. Normaliter gaat dit altijd door in Roeselare maar doordat laureaat Erik Vantomme eigenlijk nog meer verdiensten heeft in de borstelstad, was er een uitzonderlijke uitwijking. Schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA) belichtte de figuur van Erik.

"Laat mij starten met een citaat van Kofi Annan, gewezen secretaris-generaal van de Verenigde Naties: “Als onze hoop op het maken van een betere en veiligere wereld meer moet worden dan wishful thinking, dan zullen we de inzet van vrijwilligers meer dan ooit nodig hebben. Dit citaat is alvast zeer toepasselijk op de socio-culturele duizendpoot die vandaag gehuldigd wordt."

"Erik, Je bent letterlijk en figuurlijk gestrikt door heel wat organisaties en je zet je in voor heel wat sociale en culturele verenigingen en activiteiten. Vroeger als medewerker van de stad Izegem en sinds heel wat jaren als vrijwilliger. En door die inzet maak je de wereld alvast wat beter. En die inzet concentreert zich niet alleen in Izegem, het gaat ook veel ruimer."

"Van het Herfstmuziekfestival en de Stichting Herman Roelstraete, over de Kinder- en Jeugdjury - nu de Leesjury - tot de Werkgroep Beeldende Kunst. Muziek, boeken en kunst, het zijn de vitaminen die jou jong houden. Jouw jarenlange inzet voor de Izegemse Boekenbeurs, de tientallen kunsttentoonstellingen die onder jouw toeziend oog vorm krijgen, de honderden pagina’s verslagen en werkplannen die je al schreef… Want in heel wat vergaderingen hou je inderdaad de pen vast als secretaris."

"Je ontbreekt ook niet op het internationale vlak, want ook de partnersteden krijgen vaak een bezoek van jou in één of andere hoedanigheid. Maar jouw inzet beperkt zich niet tot muziek, boeken en literatuur en kunst. Ook de senioren en meer specifiek het Regionaal Platform Oudenbeleidsparticipatie Roeselare-Tielt kan op jouw inzet rekenen en die sociale insteek in jouw vrijwilligerswerk is dan ook een constante. Denken we maar aan Televestiaire, ’t Koeterke, De Schakel, het CAW… Die inzet maakt de wereld voor veel mensen wat beter."

"In dit pand, Pax Intrantibus, werd en wordt geschiedenis geschreven. En wie schrijft, die blijft. Erik Vantomme schrijft op zijn eigen manier geschiedenis en zijn boek omvat vele hoofdstukken. Soms wordt een hoofdstuk afgesloten, maar heel wat van zijn hoofdstukken zijn nog niet aan een epiloog toe. Onze bijzondere dank voor die inzet, voor de boeiende verhalen in jouw boek die de wereld en vooral Izegem wat beter maken."

Erik Vantomme kreeg uit handen van voorzitter Jos. Bogaerts 'De Denker', vanwege het stadsbestuur van Izegem was er ook een mooi geschenk. De uitreiking werd afgesloten met een receptie.
 

Geschreven door
Mandelnieuws