Maselis

ROESELARE: Stad Roeselare en Motena brengen De Loteling, een voorstelling over en met mensen met jongdementie naar de Spil. Dit initiatief kadert in het project rond mantelzorgers die de Stad actief ondersteunt met o.a. het mantelzorgcafé. Met deze twee voorstellingen en een panelgesprek staat nu ook mantelzorg bij personen met jongdementie in de kijker.Vorig jaar is De Mantelare, het mantelzorgcafé, opgestart waarmee de Stad investeert in een actief netwerk van en voor mantelzorgers. Nu brengt Stad Roeselare, samen met Motena, mantelzorg bij personen met jongdementie onder de aandacht via de voorstelling De Loteling.
Theatercollectief Het Bataljong ging een jaar lang op stap met acht mensen met jongdementie, met hun partners en met de buddy’s van VZW Het Ventiel. Hun zoektocht naar antwoorden leidde de theatermakers naar eenzame huiskamers en werkplekken vol frustraties. Naar bange wachtkamers in ziekenhuizen en naar bruisende workshops. Het resultaat is te zien in De Loteling, een voorstelling waarin mensen met jongdementie zelf het voortouw nemen.
De voorstellingen vinden plaats op:
woensdag 4 december om 20.00 u.
donderdag 5 december om 15.30 u.
Tickets kosten 10 euro (7 euro voor studenten) en zijn te koop in De Spil.

Op donderdag 5 december is er om 13.30 u. een gratis panelgesprek in De Spil met:
Christine Van Broeckhoven: professor en specialist in België rond onderzoek naar Alzheimer.
Gudrun Callewaert: oprichter van vzw Het Ventiel en mantelzorger voor haar man die jongdementie heeft.
Ingrid Verhelst: deelnemer van vzw Het Ventiel, zij heeft zelf jongdementie en staat op de planken tijdens de voorstelling.
Ann Behaeghel: teamcoach en experte jongdementie van WZC Ter Berken.
Michèle Hostekint: Roeselaars schepen voor gezondheid.
Het gesprek wordt in goede banen geleid door moderator Arne De Jaegere, journalist bij VRT en regisseur van De Loteling.