Maselis

IZEGEM: Vandaag is het opnieuw Open Monumentendag. Maar liefst 618 monumenten openen de deuren voor het grote publiek. Bovendien staan veel evenementen dit jaar in het teken van 75 jaar bevrijding na de Tweede Wereldoorlog.


Op het programma staan 728 gratis activiteiten bij 618 monumenten in 167 gemeenten in Vlaanderen. Je krijgt de kans om enkele villa’s, herenhuizen en kastelen te bezoeken, maar er zitten ook enkele bijzondere monumenten en evenementen tussen. Zo kan je een bezoek brengen aan “krochtige kelders” in Brugge of kan je nog een laatste fotoshoot houden in de oude drukkerij in Izegem die binnenkort een andere bestemming krijgt. Daarnaast zijn er heel wat festiviteiten rond het einde van de Tweede Wereldoorlog. In Waregem bijvoorbeeld kan je een voormalig hoofdkwartier van het Geheim Leger bezoeken en in Kortrijk wordt er een tentoonstelling gehouden over de verwoestende gevolgen van de oorlog op de stad. In Izegem kan je dan weer een fietstocht doen in het spoor van de Eerste of Tweede Wereldoorlog.


In het archeologische museum Roesarch in de toren van het stadhuis van Roeselare kan je zondag fossielen bewonderen van duizenden jaren en veel langer geleden. Jozef Goderis stelt er onder andere restanten van de wolharige mammoet tentoon. Al die resten werden gevonden in de buurt van Roeselare. Sinds 1979 voeren Maria Pype en haar man Jozef Goderis prospecties uit in de kleigroeve Ostyn in Rumbeke en op de velden rond de Zilverberg.

(Foto Stefaan Beel)

Het volledig programma van Open Monumentendag 2019 is beschikbaar via www.openmonumentendag.be.