Maselis
De Europese leiders geven de Britse premier Theresa May een zoveelste uitstel voor de brexit. Nieuwe deadline: 31 oktober. Wie het een ver-van-mijn-bedshow vindt, heeft het fout. Zeker in West-Vlaanderen, de provincie die economisch het zwaarst getroffen dreigt te worden. Een onderzoek van de provinciale ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen (POM) toont dat aan. “Er worden zeker 11.000 jobs bedreigd”, zegt voorzitter en gedeputeerde voor Economie Jean de Bethune (CD&V). De provincie wil niet in een hoekje zitten huilen en vraagt 80 miljoen euro voor een groots actieplan. “We willen niet wachten tot de bijl definitief valt”, stelt Jean de Bethune.
De brexit bedreigt het meest de provincie West-Vlaanderen. Hoe komt dat? “De economie van West-Vlaanderen is gestoeld op openheid”, zegt de Bethune. “Een dalende export voor het industrieel productieapparaat is een veelgenoemd gevolg van de brexit. Voor West-Vlaanderen wordt dat verlies geraamd op een kwart miljard euro per jaar. Voeding, kunststoffen & rubber en textiel dreigen de grootste averij op te lopen. Dat zijn drie speerpuntsectoren hier. Tellen we daar nog de logistieke sector bij, met de haven van Zeebrugge als draaischijf, en we gaan vlot over 11.000 onmiddellijk bedreigde jobs in West-Vlaanderen.”
Er zou 25 miljoen euro gaan naar onderzoeks- en testfaciliteiten, gericht op de sectoren die averij dreigen op te lopen: “Zo verdubbelt op ’t Hoge in Kortrijk het Vlaams Kunststofcentrum (VKC) tegen januari 2020 in omvang. En het is bijvoorbeeld de bedoeling om in 2020 een onderzoekscentrum rond voeding en gezondheid op te richten in Roeselare. We kiezen voor Roeselare omdat je daar de meeste voedingsbedrijven hebt. Het is belangrijk dat kmo’s dicht bij huis kunnen innoveren.