Maselis

Vera Degryse, het gezicht van De Charmante Koffiepot, was deze week te zien op Eclips TV. De Charmante Koffiepot is Vera’s privémuseum met meer dan 1.230 koffiekannen in de Processiestraat van Beveren. Vera was vorige week te gast bij bij Michel Follet in het programma ' Aan Het Juiste Adres.' De vrouw van Marc Bossu vertelde over haar liefde voor koffiekannen.

 

 ‘Mandelnieuws ‘ mocht deze week ook een kijkje nemen in haar privé-museum alwaar zowat 1200 koffiekannen te tentoon staan. Koffie lust ik niet aldus Vera maar zoeken naar een naam verliep blijkbaar wat moeilijker en toch bracht Suske en Wiske mij op het idee. ‘ De Charmante koffiepot ‘ en het museum was geboren. De Charmante Koffiepot is de titel van een stripverhaal van Suske en Wiske,.”Heel wat mensen vroegen zich af waar die koffiepotten vandaan komen maar het zijn allemaal spontane giften van vele mensen uit de streek aldus Vera. Twintig jaar geleden was het een simpele garage, ondertussen is die door Vera’s man Marc volledig verbouwd tot museum.

 

 

Haar passie voor koffiekannen is groot, heel groot. “22 jaar geleden zijn we getrouwd en kregen we heel wat bloemen. Enkele dagen later was het m’n verjaardag en kreeg ik opnieuw enkele boeketten. Maar ik had geen enkele vaas meer over. Toen ze verwelkt waren, wou ik de ‘vaas’ teruggeven. Maar m’n schoonmoeder wilde ze niet meer. Ik zette ze op de keukenkast en voor ik het wist begon iedereen plots koffiekannen mee te brengen. Al snel stond m’n keuken vol.

Ik begon met een kleine collectie en wilde ze allemaal in kartonnen dozen stoppen maar Marc vond dit zo jammer en timmerde een rekje in de garage .Dat ene rekje kreeg al snel het gezelschap van tientallen anderen. Het mooiste aan de kannen zijn voor mij niet hun vorm of tekening, maar het verhaal er achter. Het zijn vaak familiestukken en ik informeer daar altijd naar. Dat wordt enorm geapprecieerd.”En hoewel Vera aanvankelijk niet echt tuk was op de kannen, zijn ze nu haar lust en leven. “Gelijk waar ik kom: de koffiekan is het eerste wat ik zie zo ging Vera verder. Elke dag ben ik tussen m’n kannen te vinden. Ik probeer me dan te herinneren welke ik van wie kreeg.”Naast de verhalen achter de kannen is Vera’s tweede grootste genot het delen van haar collectie met anderen. “Iedereen is er door geboeid. En het leuke is dat ik er vaak ook iets van opsteek. Zo heb ik al jaren een kan met bloempjes. Volgens de geschiedenis zou deze kan reeds gebruikt zijn tijdens de Gulden sporenslag. Een bezoeker vertelde me zelfs dat het gulden sporen zijn. Het is een kan die gespaard kon worden via de koffie van de Kortrijkse branderij Gulden Spoor”, zo besloot Vera. Wie ook eens De Charmante Koffiepot wil bezoeken, kan een afspraak maken op 0496/49.85.47.Het museum is gelegen langs de Processiestraat in het centrum van Beveren.