Maselis

Parkeren in de Vlaamse centrum- en grootsteden is ronduit duur. Dat is de conclusie van een onderzoek van NSZ naar de parkeerkosten in het centrum van 13 Vlaamse (winkel)steden. Antwerpen spant daarbij de kroon. Sint-Niklaas is de goedkoopste centrumstad om te parkeren..In Roeselare kost het je 6€ om vier uur in het stadscentrum te parkeren. In een betaalparking betaal je voor dezelfde periode 3,75€. Wie geen parkeerticket koopt, betaalt 20€ boete.

BETAALPARKING. In deze steden wordt parkeren in een, al dan niet ondergrondse, betaalparking dan ook bevorderd. “Maar die prijzen zijn echter niet motiverend”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van ondernemersorganisatie NSZ. “Om vier uur te parkeren in een betaalparking betaal je in de Vlaamse centrum- en grootsteden gemiddeld 7,27 euro. In Roeselare ben je het goedkoopst af met 3,75 euro, terwijl je in Antwerpen reeds een forse hap uit het shopbudget haalt door ondergronds te parkeren met 11,2 euro voor vier uur parkeren.

Volgens NSZ moeten de Vlaamse steden dan ook meer werk maken van een voordelig parkeerbeleid en zelfs in een mogelijkheid tot gratis parkeren tijdens economische belangrijke periodes voor de handel en horeca, zoals bijvoorbeeld de solden en tal van plaatselijke actiedagen en evenementen. Het wordt tijd dat de steden en gemeenten verder kijken dan hun neus lang is want een bruisende stad met goed draaiende retail en horeca zorgt ook voor meer belastingen en dus meer inkomsten voor de plaatselijke overheid.