Afdrukken

In het weekend van 22 en 23 september plaatst waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv het laatste onderdeel van de nieuwe brug over het kanaal Roeselare-Leie in Ingelmunster. Om kijklustigen de kans te geven een blik te werpen op de werken, houdt de waterwegbeheerder een kijkmoment op zaterdag 22 september. Wanneer deze montagewerken klaar zijn, worden de vertrouwde omleidingen voor fietsers en voetgangers opnieuw toegankelijk.

De stalen onderdelen van de nieuwe brug over het kanaal Roeselare-Leie in Ingelmunster liggen bijna allemaal op hun plaats. Enkel het middenstuk van de brug dat het kanaal overspant, ontbreekt nog. De plaatsing hiervan gebeurt in het weekend van 22 en 23 september.

“De montage van de stalen boogstructuur is één van de spectaculairste werken voor de nieuwe brug”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “We investeren miljoenen in het kanaal Roeselare-Leie, om het klaar te stomen voor de binnenvaart van de toekomst. Zo kunnen we meer bedrijven en transporteurs verleiden om te kiezen voor de watersnelweg. Elke vracht die via het water gaat is een vrachtwagen minder in de file.”

Tijdens de laatste montagefase dit weekend zijn het jaagpad, de tijdelijke brug en de Trakelweg om veiligheidsredenen niet toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Wanneer deze montagewerken klaar zijn, zijn ook de vertrouwde omleidingen weer toegankelijk. De nieuwe brug in Ingelmunster maakt deel uit van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen en het VIA-plan voor centrumvernieuwing van de gemeente.

Verloop van de spectaculaire montage

Het middenstuk van de brug bestaat uit twee corresponderende onderdelen die op de werf toekomen via een binnenschip. Een reusachtige kraan, die op de oever aan de kant van de markt staat, hijst vervolgens het eerste onderdeel uit de laadruimte van het schip. Daarna komt er heel wat millimeterwerk bij kijken om het onderdeel nauwkeurig te laten aansluiten op de onderdelen liggen