Maselis

Op 15 september zwaaien de deuren van het nieuwe ARhus Café wijd open. Het voormalige leescafé ‘de tassche’ onderging een volledige metamorfose, een facelift die de nieuwe naam ARhus Café alle eer aandoet.Geïnspireerd door het principe van kruisbestuiving werkte het consortium van belevingsbureau Gelotology en architectenbureau Inside een mooi concept uit. Het nieuwe ARhus Café zet de volledige werking van ARhus in de kijker én sluit perfect aan op de nieuwe conferentieruimte ARgora. Dit laat ARhus ook toe het stijgend aantal bezoekers beter te verwelkomen. Met dit nieuwe café wil ARhus een centraal ontmoetingspunt in de stad en regio creëren. Zo ondersteunt het hele gebouw de ARhus-missie om kruisbestuiving tussen mensen, ideeën en kennis te stimuleren.

Het vernieuwde interieur van het ARhus Café, waarin de zeshoekige honingraat-vorm subtiel terugkeert en waarin voldoende aandacht wordt besteed aan verlichting, diverse comfortabele zitmogelijkheden, voldoende stopcontacten, … zal zowel de reguliere bezoekers als de gebruikers van de conferentie- en vergaderfaciliteiten kunnen bekoren! De keuken en cateringuitrusting werden uitgebreid. Zo kan er beter ingespeeld worden op de stijgende vraag naar eventcatering bij activiteiten in de conferentieruimte ARgora, polyvalente zaal Het Verzonken Kasteel of de ateliers (kleine vergaderzalen). Hans Soenen neemt, samen met een team enthousiastelingen, de catering op zich. Zo zal je naast de vertrouwde kop koffie, nu ook elke dag (behalve op zondag) kunnen lunchen in het ARhus Café. Verrassende lunchsuggesties, alsook enkele 5 euro-gerechtjes voor wie minder tijd, honger of budget heeft, staan op de kaart! Duurzaam, lokaal, authentiek, gezond, smaak, kwaliteit en seizoenseigen zijn de sleutelwoorden. Enkele leveranciers waarmee wordt samengewerkt zijn Biohoeve De Lochting, een Roeselaars (tuinbouw)bedrijf binnen de sociale economie, Fruithoeve ’t Beurtegoed voor hun natuurlijk geperste fruitsappen, Madame Cocotte voor hun ambachtelijk gerookte hesp van eigen gekweekte varkens, Kaasboerderij ’t Groendal, Chocolaterie Van Parijs, ambachtelijke koffiebranderij Donko’s Koffie, BROOD., … “Ondernemers die met voeding of lokale producten bezig zijn, mogen zich altijd komen voorstellen,” aldus catering medewerker Hans.

Keuze van de Chef

Via het concept ‘Keuze van de Chef’ wil het ARhus Café experten of ‘chefs’ aan het woord laten. “We zijn ervan overtuigd dat er in elk van ons een ‘chef’ schuilt. Zowel de jongere als de rijpere burger, maar ook de lokale handelaar, ondernemer, … Het ‘chef’-zijn definiëren we vrij ruim, niet alleen letterlijk een chef in de keuken. De eerste maanden vullen we alles zelf in, maar geleidelijk aan zal het ARhus Café een plaats worden waar elke ‘chef’ zijn kennis en keuze kenbaar kan maken,” verduidelijkt Yves Rosseel, algemeen directeur van ARhus. “Iedereen zal kunnen meewerken aan die kruisbestuiving waardoor de kracht, dynamiek en diversiteit van onze stad en regio elke dag opnieuw duidelijk gemaakt worden.”Uit een vrij recente studie van stadsgenote Marjoleine Delva (Masterproef ‘Aangenaam vertoeven. De rol van leescafés binnen het Vlaamse openbare bibliotheeklandschap’, 2018) blijkt het belang van het aanbieden van een breed gamma aan literatuur aan de bezoekers van een bibliotheekcafé. In het nieuwe ARhus Café liggen kranten, tijdschriften en nieuwe boeken als ‘Café leesvoer’ overal binnen handbereik. Ook aan de andere ‘best practices’ die Delva in haar masterproef als checklist aanreikt voor bibliotheekcafés, komt het nieuwe ARhus Café tegemoet. Meer nog, er wordt extra aandacht besteed aan kinderen en families, via gezelschapsspellen, speelgoed van GOED speel- en deelgoed, kinderstoelen, een korting op de lunchsuggesties op maat van kinderen, …

Kom proeven van het nieuwe ARhus Café

Wisselwerking. Inspiratie. Ontmoeting. Kennis delen. Heerlijk voedsel voor lichaam én geest. Dat is de kruisbestuiving die je terugvindt in het splinternieuwe ARhus Café. Vanaf 15 september zwaaien de deuren wijd open en kan je volop komen proeven. 15 september wordt een Happy Day! Van 11u tot 17u geldt de happy hour-formule ‘1 drankje kopen = 1 zelfde drankje gratis’. Het ARhus Café is elke dag open, van maandag tot en met zondag, net zoals Kenniscentrum ARhus. Iedereen welkom!