ROESELARE: Vrouw & Maatschappij Roeselare voert vrijdag actie tegen nieuwe vorm van online seksueel geweld tegen vrouwen

Ingediend door Stefaan op ma, 20/11/2023 - 08:00

Op 24 november 2023 trekken 150 afdelingen van Vrouw & Maatschappij, de politieke vrouwenbeweging van cd&v, met de Wittelintjesactie ten strijde tegen geweld tegen vrouwen.Ook Vrouw & Maatschappij Roeselare doet hieraan mee. Dit jaar wil de actie een bewustmaking creëren over deepnudes, een nieuwe vorm van online seksueel geweld tegen vrouwen.

Met behulp van artificiële intelligentie kan immers elke onschuldige foto of video omgevormd worden tot een naaktbeeld. Die beelden zijn dan ook zeer moeilijk te onderscheiden als fake. Met deze verontrustende trend kan dus elke vrouw slachtoffer worden van online seksueel geweld.
Vrouw & Maatschappij Roeselare voert actie op vrijdag 24 november tussen 11u30 en 13u op het Muntplein om jong en oud te sensibiliseren over de gevaren van deepnudes. Omdat de beelden niet ‘echt’ zouden zijn, denkt men immers dat het maken en verspreiden van dergelijke foto’s of video’s niet strafbaar is. Nochtans hangt overtreders een gevangenisstraf tot 5 jaar boven het hoofd. Bovendien is het voor slachtoffers niet van belang of de beelden echt of fake zijn. De impact is in beide gevallen verwoestend en de gevolgen kunnen bijzonder ver gaan. Slachtoffers worden overmand door een gevoel van schaamte. In uiterste gevallen groeit dat uit tot depressie en zelfmoord.
 

Geschreven door
Mandelnieuws