WAREGEM: Camera betrapt sluikstorters in Waregem

Zwerfvuil staat hoog op de lijst van de kleine ergernissen bij onze inwoners. Ook in deze corona-tijden zien we vaak nieuwe vormen opduiken van sluikstorten en zwerfvuil. In de strijd tegen zwerfvuil voert Imog een 5-pijlerbeleid, met mooimakers-vrijwilligers, vuilnisbakjesplannen, veegroutes, sociale economie… én met handhaving als sluitstuk.

Ook vanuit Minister Zuhal Demir wordt naar de lokale besturen gekeken om hun taken rond handhaving op te drijven. Dit is niet altijd eenvoudig naar inzet van resources. De goede samenwerking tussen de intercommunale, stad en politiezone zorgt hier voor resultaten. Anonieme verplaatsbare camera’s worden ingezet op zwerfvuilgevoelige plaatsen en via GAS-reglementering beboet. 

De pakkans op zwerfvuilgevoelige plaatsen  neemt gevoelig toe
Dankzij vijf sluikstortcamera’s werden in 2020 in Waregem 93 sluikstorters betrapt. Imog plaatst de camera’s op zwerfvuil- en sluikstortgevoelige locaties, vaak zijn dit glasbollen of textielcontainers. Maar ook op landelijke wegen wordt de sluikstortcamera ingezet. Voor de sluikstorten in 2020 kregen reeds 38 mensen een GAS-boete, goed voor €3.920. In 2021 werden reeds 16 sluikstorters betrapt in Waregem.

De meest voorkomende sluikstort is een plastiek zak met huishoudelijk afval in. Maar sluikstorters laten ook nog bruikbare voorwerpen achter: vazen, borden, tassen, speelgoed. Deze materialen kunnen een tweede leven krijgen, als ze gratis naar de Kringwinkel gebracht worden. Ook worden regelmatig elektrische toestellen gesluikstort, dit is afval die gratis naar het recyclagepark of naar de elektrowinkel kan gebracht worden. Er werd ook reeds bouwafval gevonden, een emmer of een paraplu bij het sluikstort. Dankzij de camera ziet men ook de sluikstorters die TL-lampen in de glasbol deponeren.

De laagste GAS-boete in Waregem is 50 euro voor het sluikstorten van koffietassen, de hoogste  boetes 150 euro. Vorig jaar betaalde een sluikstorter gemiddeld 103 euro.

De cijfers voor Waregem:
- 32 weken cameracontrole in 2020
- 93 sluikstorters betrapt
- reeds 38 sluikstorters kregen een boete (nog niet alle dossiers van 2020 zijn afgehandeld)
- goed voor €3.920 GAS-boetes

De cijfers voor Imog:
- 5 sluikstortcamera’s werden ingezet in 10 gemeenten
- 202 plaatsingen in 2020
- 500 sluikstorters betrapt in 2020
- reeds 121 sluikstorters kregen een boete
- goed voor €10.815 GAS-boetes

Toekomst
Het inzetten van anonieme camera’s boekt duidelijk resultaat. Er zal bijkomend gesensibiliseerd worden dat zwerfvuil, sluikstorten en het bijplaatsen van afval niet kan en dat de overtreders zullen worden beboet. Zo wil men een einde stellen aan de straffeloosheid.

In alle gemeenten werd het administratieve traject, met het opnemen van gemeentelijke administratieve sancties (GAS) in het politiereglement en het aanstellen van GAS-vaststellers. Zij kunnen de opgenomen beelden bekijken en bestuurlijke verslagen opstellen. In samenwerking met de politiezone kunnen bijkomende stappen in identificatie worden genomen. Naast nummerplaatherkenning, zorgt gezichtsherkenning zo voor een hogere pakkans.

Volgens de camerawetgeving moeten signalisatieborden worden opgehangen met de verantwoordelijke verwerker van de camerabeelden. Wanneer deze, zoals nu, in een perimeter rond de anonieme camera worden geplaatst, geven deze soms de locatie prijs. Er volgt een groepsaankoop waarbij borden blijvend aan de invalswegen kunnen blijven hangen. Zo geeft men de sluikstorter minder kans.
 

Geschreven door
Mandelnieuws/ Filip Van Loo