ROESELARE : Standbeeld voor JP Monseré onthuld. Familie en sympathisanten bedanken de vzw de Denker voor hun financiéle bijdrage in dit prachtig monument.

Ingediend door Jos op wo, 08/09/2021 - 14:51

ROESELARE Precies op zijn geboortedag 8 september en tien dagen voor de start van het WK in Vlaanderen werd in Roeselare een standbeeld voor Jean-Pierre Monseré onthuld. Monseré werd wereldkampioen in 1970 en overleed nog geen jaar later tijdens een kermiskoers in de regenboogtrui. Het manshoge standbeeld met koersfiets kreeg niet toevallig een eeuwige plek aan de voorgevel van KOERS, het Museum van de Wielersport. 

Burgemeester Kris Declercq en familie  bedankte onze organisatie  voor de financiéle bijdrage in het tot stand komen van dit prachtig monument.

Het nieuwe standbeeld is overigens niet het enige dat deze week onthuld wordt ter ere van Jean-Pierre Monseré. Aanstaande zondag, op Open Monumentendag , herrijst Jempi als nieuwe Roeselaarse reus.

Het bronzen standbeeld toont een lachende wereldkampioen, nonchalant leunend tegen zijn fiets. Voor de familie reflecteert het beeld hoe Jempi echt was. Een bescheiden, bereikbare volksjongen met een enorme liefde voor de fiets. De koersfiets, als afgietsel in het monument verwerkt, is er een van het merk Flandria uit de decoratieve collectie van KOERS. Monseré maakte namelijk deel uit van de Flandria-wielerploeg van Pol Claeys en ploegleider Briek Schotte. “Jempi zal nooit vergeten worden”, zegt sportschepen José Debels (CD&V). “De Jempi-wand in het wielermuseum is veruit de drukst bezochte gang in KOERS. Zonder Jempi hadden we misschien zelfs geen wielermuseum.” 

50 jaar geleden verongelukte Jempi Monseré in regenboogtrui: “Hij was niet van plan om te koersen én wilde kort voor het voorval afstappen”
50 jaar geleden verongelukte Jempi Monseré in regenboogtrui: “Hij was niet van plan om te koersen én wilde kort voor het voorval afstappen”
Vandaag, op je 73ste verjaardag, had ik graag met jou een pintje gedronken en wat gekletst over de koers van weleer. Maar helaas. Altijd zullen we ons blijven afvragen wat voor palmares je zou hebben gehad als je je fiets pas op latere leeftijd aan de haak had gehangen

 

Geschreven door
Mandelnieuws