VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen) gebruikt het instrument Coock “Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding/-transfer (COOCK+)” om onderzoeksresultaten te valoriseren bij een grote groep ondernemingen en zo te zorgen voor een snellere implementatie van kennis en technologie. Via het Coock programma kreeg VIVES van VLAIO een goedkeuring om 3 projecten te starten. Daarnaast waren eerder deze week nog 3 dossiers voor onderzoek infrastructuur positief beoordeeld door VLAIO waardoor VIVES de komende jaren kan investeren in infrastructuur. Dit betekent dat VIVES maar liefst 1,3 miljoen subsidies krijgt om samenwerking in onderzoek en innovatie met bedrijven te versterken. Tenslotte is VIVES op weg om op vlak van AI in de lerarenopleiding dé referentie in Europa te worden. Ook hiervoor krijgt VIVES de komende jaren de noodzakelijke budgetten voor vanuit Europa.
In het project 4.0 Maturiteitsversnelling wil VIVES samen met Sirris verspanende bedrijven begeleiden om de transformatie te zetten naar een predictieve aansturing van productieprocessen. Méér dan 20 bedrijven lieten al hun interesse weten.
In het project Upskill zal VIVES samenwerken met Odisee en Flanders Make en maatwerkbedrijven ondersteunen in de implementatie en introductie van 4.0 technologieën en dit om de kwaliteit te garanderen, de digitalisering te versnellen maar vooral ook de medewerkers te trainen en te begeleiden en zo hun afstand tot de reguliere arbeidsmarkt iets minder groot te maken. Meer dan 20 maatwerkbedrijven en technology providers onderschreven mee dit voorstel.
Tot slot is er het project Decalab waar VIVES samen met Busworld, KULeuven en BAAV wil nagaan in welke mate diesel kan vervangen worden bij langeafstandsbussen door alternatieve brandstoffen en aandrijftechnologieën. VIVES gaat zich hier opnieuw toeleggen op het gebruik van waterstof. VIVES heeft ondertussen zowel regionaal als internationaal een reputatie opgebouwd op vlak van waterstof als alternatieve brandstof in Vlaanderen. In de energietransitie speelt waterstof dan ook een cruciale rol en die zal alleen maar belangrijker worden. VIVES wordt ook meer en mee als partner gevraagd om kennis te ontwikkelen en profielen op te leiden die noodzakelijk zullen zijn om deze transitie wereldwijd waar te maken.
Naast de 3 goedgekeurde coock dossiers krijgt VIVES ook bijkomende budgetten van VLAIO voor de aankoop van noodzakelijke onderzoeksinfrastructuur. Infrastructuur die VIVES ten volle gaat inzetten in onderzoek samen met de industrie. De onderzoeksgroepen IoT/Mechatronica/Robotica en Digitale Transformatie zal dual-use edge infrastructuur aankopen die toelaat om verschillende aspecten en toepassingen van edge AI en distributed learning te onderzoeken en te vertalen naar praktische kennis en implementaties voor business én industrie.
De onderzoeksgroep Energy zal een emissiegastester aankopen voor het nauwkeurig meten van een brede waaier aan mogelijke schadelijke emissies en voor het real-time monitoren van langdurige tests op alternatieve verbrandingsmotoren.
De onderzoeksgroep FOOD investeert in technologie en sensoren voor de auditieve karakterisatie van voeding. De knapperigheid of krokantheid van voeding is een heel belangrijk aspect van de eetbeleving waar voedingsproducenten alsmaar meer aandacht aan besteden.
Eerder deze week kreeg VIVES ook het positieve nieuws dat hun voorstel van een teacher Academy rond AI als één van de beste was beoordeeld door de Europese Commissie. De komende jaren zal VIVES samen met partners uit Vlaanderen, maar ook uit Noorwegen, Oostenrijk en Turkije inzetten op het ondersteunen, trainen en begeleiden van leerkrachten om AI een plek te geven in het onderwijs. Dit project past volledig in de kaart die VIVES trekt van digitale transformatie. Digitale transformatie zal alleen maar ontstaan in de maatschappij en bij bedrijven als kinderen van jongs af aan mee worden getrokken in het bad en daarin speelt het onderwijs een cruciale rol. Voor dit project haalde VIVES maar liefst €212.253 binnen.