Dinsdagnamiddag mocht Rudi Ghequire, site Manager van Rodenbach het Industriana label in ontvangst nemen van Adriaan Linters, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, Vlaanderen-Brussel vzw (VIVA). Tijdens voorbije maanden liep een door de Europese Commissie gesteund project ‘Genius Loci’, dat de geschiedenis en het erfgoed van KMO’s in de schijnwerpers plaatste. Het project werd aangestuurd vanuit Italië, Spanje, Malta, Hongarije en Vlaanderen.

Omdat je niet alles tegelijk kunt aanpakken, werden er drie thema’s gekozen om rond te werken:

Kleiverwerking, textiel en vervaardigen textielvezels (vlas, hennep, …) en de productie van alcoholische dranken en gedistilleerd

“In het kader daarvan werd een Europees (h)erkenningslabel ‘Industriana’ ontworpen, waarmee sites en collecties zich kunnen profileren. Het label kan aan de gevel aangebracht worden, en bevat een QR-code waarmee belangstellenden informatie over de site kunnen aanvragen.
Op dit ogenblik wordt de software met een beperkt aantal geselecteerde sites in de partner-landen uitgetest. Achter elke QR-code kunnen vijf informatiepagina’s opgeslagen worden. In principe kan elke pagina beschikbaar beschikbaar zijn in alle Europese talen, desgevallend zelfs het Catalaans en het Welsh… op voorwaarde natuurlijk dat de site-verantwoordelijke deze vertalingen aanlevert. Ook kunnen in de verschillende pagina’s illustraties, filmpjes, geluidsfragmenten, enz… geïntegreerd worden", aldus Adriaan Linters van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, Vlaanderen-Brussel vzw (VIVA).

Het valt op dat de meeste aanvragen uit de drankensector kwamen, maar dit bleek tijdens de selecties een tendens in zowat alle Europese landen.
Eén van de sites in Vlaanderen is de brouwerij Rodenbach in Roeselare, omwille van het belangrijke industrieel erfgoed dat er bewaard en ontsloten wordt.Eerder mocht ook brouwerij Vergaeghe uit Vichte een Industriana label in ontvangst nemen. Ook Preetjes molen uit Heule kreeg dergelijk label in de categorie textiel en textielvezels.

Brouwerij Rodenbach

De brouwerij werd in 1821 opgericht door de familie Rodenbach. Sinds 1998 maakt zij deel uit van Palm Breweries. Brouwerij Rodenbach was één van de enige brouwerijen die na de Eerste Wereldoorlog vrij snel opnieuw kon opstarten. De familie Rodenbach had de Duitsers namelijk betaald waardoor de familie vrijgeleide kreeg en de brouwerij ongemoeid werd gelaten. Bij de meeste andere brouwerijen werd al het koper weggehaald door de Duitsers. Rodenbach produceert een roodkleurig bier van gemengde gisting, een zogenaamd Vlaams rood bruin. Het aanvankelijk bovengistende bier rijpt in grote eikenhouten vaten (‘foeders’) en krijgt daar door gewenste infectie met de melkzuurbacterie een licht zurige smaak. Dit biertype wordt nog door enkele andere producenten in de regio gemaakt, maar het unieke aan Rodenbach is dat zij zich er volledig in heeft gespecialiseerd. De magazijnen met foeders vormen een indrukwekkend gezicht en zijn al eens een “bierkathedraal” genoemd. De oudste eiken vaten dateren zelfs van 1872.